Organisationens historie

 

 

Violet Richardson-Ward, præsident

for verdens første Soroptimistklub.

 

En mand fik ideen

Det var faktisk en mand, den irske entreprenør Stuart Morrow, der fik ideen til Soroptimist International. Han immigrerede til Californien i 1885, hvor han blev medlem af Rotary og var med til at grundlægge adskillige serviceklubber for forretningsmænd - klubber, hvis medlemmer udfører velgørende arbejde.

 

På et tidspunkt var han på udkig efter nye medlemmer til serviceklubberne, og han kontaktede derfor Parker-Goddard Secretarial School i Oakland. Han tog det som en selvfølge, at lederne af denne sekretærskole var mænd og dermed potentielle medlemmer. Overraskelsen var stor, da han blev mødt af skolens to kvindelige ejere, Adelaide Goddard og Mabel Parker. Han forklarede kort sit forehavende og undskyldte fejltagelsen mange gange. Goddard syntes dog, at det lød interessant med en sådan klub og sagde, at hvis mænd en dag ville tillade kvinder at være medlemmer af deres serviceklubber, så ville hun da i hvert fald være interesseret.

 

Det var denne bemærkning, der gav Morrow ideen til en serviceklub udelukkende for kvinder - en idé, som Goddard til fulde bifaldt. Sammen lykkedes det dem at samle adskillige førende forretningskvinder omkring projektet, og den 3. oktober 1921 blev verdens første Soroptimist-klub grundlagt i Oakland med 80 chartermedlemmer, hvoraf Goddard var et af dem, og hvor Violet Richardson Ward blev dens første præsident.

 

Klubbens første projekt var ”Save the Redwoods”, og det lykkedes medlemmerne at få fredet en stor del af det lokale skovareal med de gigantiske nåletræer.

Snart begyndte projekterne i stigende omfang at dreje sig om hjælp til at forbedre vilkårene for kvinder og piger, og sådan har det været lige siden.

Flere soroptimist-klubber skød op rundt om i USA, og herfra bredte ideen sig til Europa, hvor den første klub blev grundlagt i Paris i 1924. Og i 1936 fik Danmark sin første Soroptimist-klub, SI København, som lever i bedste velgående den dag i dag.

 

 

Medlemmer af verdens første Soroptimist-klub, SI Oakland, i en parade i 1924.

Billedet er taget foran Drake Catering Company, hvis ejer, Nellie Drake,

var et af klubbens charter-medlemmer. Foto: Soroptimist Archives.